3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΟ 35Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ» είναι ένα ιστορικό σωματείο στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ξεκίνησε ως πανελλαδικό σωματείο για τους ξενόγλωσσους καθηγητές και αγωνίζεται αταλάντευτα σε ταξική κατεύθυνση διεκδικώντας αλλά και υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας. Από το 2006 δέχεται σκληρή επίθεση από τους εργοδότες οι οποίοι έστησαν διασπαστικό σωματείο στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, προχώρησαν επανειλημμένα σε δικαστικές διώξεις και παρεμβάσεις για να το χτυπήσουν,  υπέγραψαν μεταξύ τους σύμβαση-μαϊμού, η οποία φέτος έφτασε τα…3,52€ την ώρα μεικτά!!  

Ταυτόχρονα, εξελισσόταν πολύπλευρη επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα όλων των εργαζομένων από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων, σχολάρχες και φροντιστηριούχους, με αποτέλεσμα εξαθλιωμένους εργαζόμενους των 300€, θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της εργασιακής ανασφάλειας και της μόνιμης περιπλάνησης από εργασιακό χώρο σε εργασιακό χώρο με επίσης μόνιμα διαστήματα ανεργίας. Το ζοφερό αυτό τοπίο ενισχύεται συνεχώς κυρίως λόγω της συγκεντροποίησης των χώρων ιδιωτικής εκπαίδευσης και της συγκέντρωσης τους στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που θησαυρίζουν πουλώντας υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η ενότητα όλων των εργαζομένων. Ενότητα που να υπηρετεί τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη η ταξική ενότητα, ως η πιο βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα στην πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Την ενότητα όμως αυτή, πρέπει αντίστοιχα να την υπηρετεί και η οργανωτική δομή του κινήματος. Κίνδυνος-θάνατος γι’ αυτή την ενότητα είναι η οργανωτική πολυδιάσπαση του κινήματος. Για το λόγο αυτό, το σωματείο μας μετατράπηκε σε κλαδικό για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση –ανεξαρτήτως ειδικότητας– και συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Η αντίδραση της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ στην αντεργατική επίθεση των Κυβερνήσεων-ΕΕ-εργοδοτών που ξεδιπλώνεται με βαρβαρότητα τα τελευταία χρόνια, ήταν να…. διαγράψει τον «ΒΥΡΩΝΑ» από τη δύναμη της Ομοσπονδίας, γιατί έπραξε το αυτονόητο: πάλεψε για την ενότητα όλων των εργαζομένων στον ίδιο χώρο δουλειάς. Με την απόφασή της αυτή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας διασπά την ενότητα των εργαζομένων, ενισχύει τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό, παρά το γεγονός πως εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο και έχουμε ένα κοινό αντίπαλο. Η διάσπαση αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Είναι απολύτως προφανές ότι την απερχόμενη ηγεσία της ΟΙΕΛΕ την ενοχλεί ο προσανατολισμός και η γραμμή οργάνωσης του κλαδικού σωματείου, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής. Γι΄ αυτό διέγραψε το σωματείο του «Βύρωνα». Μάλιστα απειλεί να διαγράψει και όσα άλλα σωματεία το έχουν κάνει ή θα το κάνουν στο μέλλον (βλέπε και την τελευταία απόρριψη της αίτησης εγγραφής του σωματείου στην Κεφαλονιά). Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της ΟΙΕΛΕ θέλει ένα κίνημα ακίνδυνο που να προσκυνά την ανταγωνιστικότητα και το «υγιές επιχειρείν».

Η διασπαστική αυτή στάση πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να καταδικαστεί, αφού ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του «ΒΥΡΩΝΑ» να γίνει κλαδικό σωματείο. Να σημειωθεί ότι ο «ΒΥΡΩΝΑΣ» στις τελευταίες αρχαιρεσίες διπλασίασε σχεδόν την συμμετοχή σε αυτές.

 

Απευθύνουμε στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ την παρακάτω πρόταση:

 

ü      καλούμε το συνέδριο της Ομοσπονδίας να πάρει πίσω την απόφαση διαγραφής του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ» και να επιτρέψει την εγγραφή του στη δύναμη της ΟΙΕΛΕ. Το ίδιο να αποφασίσει και για τα υπόλοιπα σωματεία που έχουν αντίστοιχα καταστατικά (σωματείο Κεφαλονιάς).

 

ü      καλούμε το συνέδριο της Ομοσπονδίας να ανακαλέσει την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, θέση στην Ομοσπονδία έχουν μόνο τα αμιγώς ομοιοεπαγγελματικά σωματεία.

 

Κύλιση προς τα επάνω