3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Στο δρόμο του Νοέμβρη, ο αγώνας συνεχίζεται για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας που συγκλόνισαν την Αθήνα, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζει στους σημερινούς αγώνες μας. Φέτος θα είναι πιο ηχηρό από ποτέ. Βρίσκεται στα συνθήματά μας ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.  Βρίσκεται στα σύγχρονα συνθήματα και τις διεκδικήσεις  για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς «απροστάτευτους» εδώ και 8 μήνες. Τα σχολεία λειτουργούσαν χωρίς τα αναγκαία μέτρα. Δεν εξασφάλισε προσλήψεις για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, εκπαιδευτικούς, νέες αίθουσες για ολιγομελή τμήματα. Δεν παρείχε μαζικά δωρεάν μοριακά τεστ. Στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, στα φροντιστήρια, τα κέντρα μελέτης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, έλειψαν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων. Οι μετακινήσεις των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία γίνονταν με χωρίς την αναγκαία αραίωση. Οι όροι τηλεκπαίδευσης αποκλείουν ξανά ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών και αποδεικνύει ότι δε δίνει δεκάρα για τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Αντίθετα δίνει εκατομμύρια σε ομίλους ψηφιακής τεχνολογίας για τη δήθεν αναβάθμιση των υποδομών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επικαλείται αποκλειστικά την ατομική ευθύνη. Η επιλογή για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν κράτησαν ούτε μια βδομάδα ανοιχτά, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού ξεκίνησε απέναντι στους μαθητικούς αγώνες.  Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών,  των εργαζομένων για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τα ΜΜΜ, σαρώνει με νέα νομοσχέδια κάθε μορφωτικό-εργασιακό δικαίωμα. Για αυτό ετοιμάζει νέο γύρο καταστολής στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο, τους αγώνες του λαού και τους νεκρούς μας. Συνεχίζουμε για να γίνει ο σύγχρονος αγώνας μας πιο αποτελεσματικός, πιο εύστοχος με βάση τις  ανάγκες μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις δε θα μας κάνει να σιωπήσουμε. Τα συνθήματά μας θα ακουστούν δυνατά ακόμα και κάτω από τις μάσκες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει! Όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες των κυβερνήσεων, ότι σχέδια και να κάνουν, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να  τα ανατρέψει, να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία. Οι φοιτητές τον Νοέμβρη του ΄73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών. Έτσι και σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα.

Η οργάνωση στα σωματεία και οι διεκδικήσεις μας για την προστασία της υγείας μας, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση σε κάθε συκοφάντηση των αγώνων μας. Είναι η καλύτερη απάντηση μπροστά στην καταστολή και την τρομοκρατία. 

Τα συνθήματα  του ΠολυτεχνείουΈξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα. Το σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση είναι εδώ και ας ανατράπηκε τότε η χούντα! Με αυτά απαντάμε σε όσους καλλιεργούν τον εφησυχασμό μπροστά στα επικίνδυνα γεγονότα που εμπλέκεται η χώρα μας,  την υποταγή σε αυτούς που εξοντώνουν λαούς και ξαναμοιράζουν τις αγορές, για να μας πείσουν ότι οι “συμμαχίες” τους δήθεν θα μας προστατέψουν.

Στις 17 Νοέμβρη τιμάμε το Πολυτεχνείο οργανώνοντας τη συμμετοχή μας και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Η πορεία θα γίνει η συνέχεια της δράσης των εργαζομένων, κόντρα σε όσους θέλουν κλειστά στόματα και σκυμμένα κεφάλια. Μαζί με τους μαθητές, γονείς και όλους τους εργαζόμενους θα φωνάζουμε δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά μας συνθήματα.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη μόρφωση, υγεία, ζωή και δουλειά που μας αξίζουν.

2020-Επέτειος-Πολυτεχνείου.docx

Κύλιση προς τα επάνω