3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Με οργάνωση και αγώνα, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, απαντάμε στην ακρίβεια και στην πολιτική που μας ματώνει για τα κέρδη των λίγων!

Συναδέλφισσες, -φοι

Για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή είναι βαθιά ταξικός, όπως ακριβώς γίνονταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο φετινός προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τόσο την καπιταλιστική κρίση, όσο και την ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά, το μόνο που φέρνει είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόροι για τους εργαζόμενους.

Διαμορφώνονται απαράδεκτες συνθήκες για τη μόρφωση των παιδιών μας, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Οι σχολικές υποδομές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Καθημερινά, βλέπουμε αίθουσες να πλημμυρίζουν από τη βροχή και ταβάνια να «πέφτουν» στα κεφάλια των μαθητών μας. Τα σχολεία στενάζουν κάτω από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των δαπανών για την Παιδεία που ξεπερνούν τα 18δις€ μόνο τα τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας και τσακίσματος των μισθών φτάνουμε στα Χριστούγεννα και τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών και των ευάλωτων ομάδων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Αντίστοιχα, δεν έχουν ξεκινήσει, ούτε η Ενισχυτική Διδασκαλία, ούτε η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι μαθητές, μετά από 2 χρόνια κλειστών επί της ουσίας σχολείων.

Είναι φανερό ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, κανένα καλό δεν θα φέρουν για τον λαό. Για μια ακόμα χρονιά, είναι η τσέπη μας που αδειάζει για να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές.

Το μόνο που αυξάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου. Αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ.€ και συνολικά στα 7,5 δισ.€ με τα 4 δισ. € που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα “σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%. Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ.€.

Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα “δωράκια” στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. €.

Δυναμώνουμε την πάλη μας και το σωματείο μας. Τώρα είναι ανάγκη συνολικά να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, συλλογικές συμβάσεις, ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζόμενους. Σε μια σειρά χώρους, αναγκάστηκε η εργοδοσία να πάρει μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αποφασιστικά:

  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε όλους τους συναδέλφους των ιδιωτικών σχολείων.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης».
  • Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία. Άμεση έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες τις τάξεις και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα tests.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
  • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300€ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου στην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 5.15μμ, μαζί με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

Κάλεσμα_Συλλ_Προϋπολογισμός.docx

Κύλιση προς τα επάνω