3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 15/4 στο Υπουργείο Παιδείας.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά την Παρασκευή 15/4 στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 11:30.

ΑΜΕΣΗ κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς!

 Είναι γνωστό ότι ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης απασχολεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένους, ημιανέργους. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που κάθε χρόνο κάνουν αίτηση για αναπληρωτές. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που είναι αναπληρωτές τη μια χρονιά και την άλλη εργάζονται σε κάποιο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης ή σε κάποιο ΙΕΚ. Δεν είναι λίγοι οι απολυμένοι από ιδιωτικά σχολεία που μπαίνουν σε πίνακες αναπληρωτών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ υπόσχονταν 20.000 διορισμούς στην τριετία (έχουν ήδη περάσει 14 μήνες), έδωσαν στη δημοσιότητα το «Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών»,  με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας, παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες. Με αυτό το σχέδιο ενσωματώνονται οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται προτεραιότητα στο κριτήριο της επιτυχίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί νέα αδιέξοδα για όλους τους αναπληρωτές, ωρομίσθιους, ελαστικά εργαζόμενους, τους απολυμένους από τα ιδιωτικά σχολεία, στο βαθμό, μάλιστα, που διαγωνισμός ΑΣΕΠ έχει να διεξαχθεί από το 2009.  Χαρακτηριστικό είναι ότι με το σημερινό πλαίσιο πρόσληψης αναπληρωτών,  ένας καθηγητής απολυμένος από ιδιωτικό σχολείο με προϋπηρεσία 10 ετών καταλαμβάνει υψηλή θέση στο σχετικό πίνακα, με σοβαρές πιθανότητες πρόσληψης κάθε Σεπτέμβριο, ενώ με τις αλλαγές που προαναγγέλθηκαν οι πιθανότητες αυτές περιορίζονται δραστικά.

Για το σωματείο μας τα δεδομένα και τα ζητούμενα είναι ξεκάθαρα.

 Τα δεδομένα από το 2010 είναι οι πάνω από 30.000 αποχωρήσεις από τα δημόσια σχολεία και οι μηδενικοί διορισμοί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το 2009 οι ελαστικά εργαζόμενοι ήταν το 9% του συνόλου, ενώ το 2016 έχει εκτοξευθεί στο 18%, 25.000 συνάδελφοι αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα. Ένα είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, και φαίνεται από την τάση που μας δείχνουν και οι αριθμοί. Στρατηγικός στόχος κάθε αστικής κυβέρνησης είναι η φτηνή ελαστική εργασία, χωρίς δικαιώματα. Για να το πετύχουν αυτό, πέρα από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε πλευρά της ζωής μας, βασικό εργαλείο τους είναι η διάσπαση των εργαζομένων και του κινήματος και στην περίπτωση μας των αναπληρωτών.

Το ζητούμενο είναι  η ανάγκη του λαού μας σήμερα για δημόσια δωρεάν παιδεία με ολιγομελή τμήματα. Είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που δεν είναι ένα εύκολο σύνθημα, όπως λένε κάποιοι «ρεαλιστές», καθώς από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι κανένας εκπαιδευτικός που υπηρετεί με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν περισσεύει. Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή πάλης ενός ταξικού σωματείου που θέλει να ενώνει τους εργαζομένους σε γραμμή ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική.

Το αίτημα για απόσυρση της διάταξης του Υπουργείου είναι δίκαιο και πρέπει να στηριχτεί. Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία.

 Αυτή είναι σήμερα η μοναδική, αναγκαία και δίκαιη λύση:

Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!

Τα παραπάνω στοιχειοθετούν αυτό που εδώ και καιρό έχει καταστεί σαφές: Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα συνδεμένες με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Είναι συνέχεια των μέτρων για το φορολογικό, για το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – Ε.Ε. – κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για τη συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους προετοιμάζουμε τη 48ωρη Γενική Απεργία με αίτημα «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Τώρα, συνάδελφοι, είναι η ώρα του αγώνα! Να μπούμε μαζικά στη μάχη έτσι ώστε να μην περάσουν τα μέτρα φωτιά.

Πάρε την υπόθεση του Αγώνα στα χέρια σου!

Μην τον αφήσεις στην πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ. Δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την έχουν αποδεχτεί κι αυτή και τις συνέπειές της. Στόχος τους είναι να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους του κλάδου, να προσπαθούν να πείσουν ότι τα προβλήματα μας, που έχουν ρίζα κοινωνική, λύνονται με συμφωνίες στα γραφεία του Υπουργού. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμμετοχή της στην παραφιλολογία του άρθρου 40 και του χρυσού που αποδείχτηκε άνθρακας.

Τα δικαιώματα μας κατακτιούνται με αγώνες στους δρόμους και με αλλαγή συσχετισμών. Έχει μεγάλες ευθύνες η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ  γιατί καλλιέργησε στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βροντοφωνάζουν και κάνουν ξεκάθαρο ότι μπροστά στη συνολική επίθεση μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός, μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας, που αμφισβητεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να έχει προοπτική. Η προετοιμασία και η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, και ο διαρκής αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση να οργανωθούν στου «Βύρωνα», να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό, να μπουν στον Αγώνα:

  • Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 15/4 στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Στη 48ωρη Γενική Απεργία, όταν θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στη βουλή.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου. Καμιά απόλυση αναπληρωτών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομισθία.
  • Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όσους παραμένουν αναπληρωτές.

Το Δ.Σ.

Αναπληρωτές.docx

Κύλιση προς τα επάνω