3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Συμμετέχουμε στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας. Δυναμώνουμε το “Βύρωνα”

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες που εργάζεστε σε χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Όλοι μαζί έχουμε να δώσουμε μια πολύ σημαντική μάχη για τον κλάδο μας. Σας καλούμε να δυναμώσουμε μαζί τη φωνή του κλαδικού μας σωματείου, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων» και να συμμετέχουμε στην Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση την 1η Δεκέμβρη και στις Αρχαιρεσίες του σωματείου στις 8, 14 και 15 Δεκέμβρη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ένα μαζικό, ισχυρό σωματείο, που θα μπαίνει μπροστά προτάσσοντας τα συμφέροντά μας, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.  Την ώρα που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και μείωση εισφορών για τη μισθωτή εργασία, πολλοί από εμάς που δουλεύουμε σε Κέντρα Μελέτης, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Ιδιωτικά ΙΕΚ και Ιδιωτικά Σχολεία αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με «μαύρα» και μισά ένσημα, με αδήλωτες και απλήρωτες ώρες εργασίας.

Όλοι μας, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική εργασιακή πραγματικότητα. Στην πλειοψηφία των Κέντρων Μελέτης δεν αναγνωρίζεται καν η ειδικότητά μας και οι συνάδελφοι αμείβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο του ανειδίκευτου εργαζόμενου! Είναι χαρακτηριστικό πως η Ομοσπονδία των Φροντιστών (ΟΕΦΕ), σε συνάντηση που πραγματοποίησε τον Οκτώβρη με τον ΕΟΠΠΕΠ, ζήτησε τη νομιμοποίηση του θολού και απαράδεκτου εργασιακού καθεστώτος των Κέντρων Μελέτης από την κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στην ανοχή που επέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Η εργοδοσία προσπαθεί συστηματικά στον κλάδο μας να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την εργασία μας και να εντείνει την εκμετάλλευσή μας. Το καλοκαίρι μάλιστα η ΟΕΦΕ προσέφυγε στο ΣτΕ ώστε το πλήρες ωράριο των 21 ωρών εβδομαδιαίως στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης να μετατραπεί σε 40 ώρες εργασίας τη βδομάδα, να μειωθούν δηλαδή κι άλλο τα πενιχρά μας ωρομίσθια και να κατρακυλήσουν στα 4 ευρώ. Οι εργοδοτικές οργανώσεις των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων (Palso, Europalso, Όμηρος) –κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών του «Βύρωνα» να συναντηθούμε για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας– πρότειναν το καλοκαίρι σύμβαση στο ύψος της υπάρχουσας! Η κοροϊδία τους δεν έχει όρια!

Κάθε χρόνο πολλοί από μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, ενώ οι πολυετίες δεν αναγνωρίζονται. Κάθε χρόνο βιώνουμε την εργασιακή περιπλάνηση, το άγχος και την ανασφάλεια για το αν θα έχουμε δουλειά από Σεπτέμβρη. Το δεδομένο πλέον καθεστώς αναγκαστικής ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες και οι δυσμενείς όροι επιδότησης από τον ΟΑΕΔ δυσχεραίνουν κι άλλο την κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να αναγκαζόμαστε να αλλάζουμε κλάδο.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα αποτελούν πλέον κανόνα και για πολλά ιδιωτικά σχολεία οι καθυστερήσεις πληρωμών, οι πληρωμές με έναντι, οι απολύσεις με τη λήξη της 2ετίας, οι επιπλέον απλήρωτες ώρες εργασίας και επιτηρήσεις πέραν του ωραρίου των συναδέλφων μας. Παρόμοια και χειρότερη είναι η κατάσταση σε πολλά Ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου οι καταγγελίες για καθυστερήσεις δεδουλευμένων, η απλήρωτη εργασία βαράνε κόκκινο και η παρουσία μας στην επιθεώρηση εργασίας είναι πιο συχνή απ’ ό,τι στο χώρο δουλειάς μας.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας, να δυναμώσεις το σωματείο του «Βύρωνα» με τη συμμετοχή σου στις αρχαιρεσίες και τη δράση του. Ο οργανωμένος, μαζικός αγώνας είναι ο μόνος που φέρνει αποτελέσματα, είναι ο μόνος που μας δίνει ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Η πείρα δείχνει πως η απουσία αγώνων και διεκδικήσεων εντείνει την επίθεση της εργοδοσίας. Ο ατομικός δρόμος, η ατομική λύση οδηγεί σε αδιέξοδο. Έχουμε την ίδια αγωνία και αντιλαμβανόμαστε πως οι απαιτήσεις εντός και εκτός δουλειάς είναι μεγάλες. Καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για καθημερινό αγώνα ώστε να βγει η χρονιά, πως ο χρόνος με τις απλήρωτες ώρες εργασίας και τις διορθώσεις στο σπίτι δε φτάνει. Αντλούμε όμως δύναμη από τη συναδελφική αλληλεγγύη κι από τη συλλογική διεκδίκηση. Μια σειρά συνάδελφοί μας αντιμετώπισαν την εργοδοτική τρομοκρατία, διεκδίκησαν και κέρδισαν δεδουλευμένα, πέτυχαν ανάκληση απόλυσης και καταβολή επιδομάτων έχοντας συμπαραστάτη το σωματείο μας, τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συσπειρώνονται στον «Βύρωνα», κόντρα στις ορέξεις των εργοδοτών!

Μόνο έτσι δίνουμε απάντηση σε παλιές και νέες κυβερνήσεις, που προσπαθούν με πολυνομοσχέδια, όπως αυτό που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, να υψώσουν νέα τείχη στη δυνατότητα κήρυξης απεργίας, να «φακελώσουν» τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία τους και να επιβάλλουν το «ηλεκτρονικό μητρώο» μελών των σωματείων και την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στις αρχαιρεσίες. Η προσπάθειά τους να εδραιώσουν μια και καλή τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως εντολοδόχος των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, έρχεται αντιμέτωπη με τους συναδέλφους που συνδικαλίζονται για τα δικαιώματά τους κι όχι για την καρέκλα!

Έχουμε τη δύναμη να τους ακυρώσουμε τα σχέδια και να πιέσουμε την ομοσπονδία της ΟΙΕΛΕ να δεχτεί το σωματείο του «Βύρωνα» στις γραμμές της. Η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες πως λύση είναι οι αέναες διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς φορείς, με προκλητικό τρόπο επιλέγει να κρατά έξω από τις γραμμές της το πιο δραστήριο σωματείο εργαζομένων ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Αττική, τον «Βύρωνα». Το σωματείο μας θα συνεχίσει τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, σε συντονισμό και με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία ανά την Ελλάδα, προτάσσοντας την ανάγκη ανάκλησης των απωλειών που είχαμε την τελευταία δεκαετία. Η θέση όλων μας είναι μέσα σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο, όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και η γνώση δε θα αποτελεί εμπόρευμα.

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στο ύψος της σύμβασης του 2009, σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και με κριτήριο τις τεράστιες απώλειές μας. Αναγνώριση των πτυχίων μας.
  • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Την προστασία όλων των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όχι στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία. Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 8 μαθητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα Κέντρα Μελέτης με τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια.

Την 1η Δεκέμβρη συμμετέχουμε στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του «Βύρωνα», 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Δυναμώνουμε τη φωνή μας με συμμετοχή στις Αρχαιρεσίες, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη 10:00 – 19:00,  Σάββατο 14 Δεκέμβρη 12:00 – 19:00 και Κυριακή 15 Δεκέμβρη 10:00 – 19:00

Στο κτήριο του ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος, 10433 Αθήνα.

vyrwnas2019.pdf

Κύλιση προς τα επάνω