3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με τον Υφυπουργό Εργασίας

Κλιμακώνουμε την πάλη για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ
Οργάνωση παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς

Μετά τα αιτήματά μας από τις 3 Σεπτεμβρίου και τη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη, χθες Πέμπτη 9 Οκτώβρη, το ΔΣ του Σωματείου μας συναντήθηκε με το υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ έξω από το υπουργείο ήταν σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση μας.

 Το ΔΣ στηλίτευσε στον υφυπουργό  την εκρηκτική κατάσταση σχετικά με τους όρους εργασίας, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ανέδειξε τις ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης για την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία που επικρατούν στη βάση των δικών τους αντεργατικών νόμων εις βάρος των εργαζομένων όχι μόνο στα ΚΞΓ αλλά συνολικά στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της για το ότι ένα εργοδοτικό σωματείο-σφραγίδα με 22 ψηφίσαντες και αρχαιρεσίες-παρωδία κρίνεται, ακόμα και με δικαστική απόφαση, αντιπροσωπευτικό για να υπογράφει συμβάσεις-ντροπή με ωρομίσθιο 3,52 Ευρώ μεικτά, με μισθούς ακόμα και 60% κάτω από τον κατώτερο της ΕΓΣΣΕ. Απαίτησε από τον υφυπουργό έστω και τώρα να πάρει θέση:
Να καταγγείλει
τις μεθόδους της εργοδοσίας στα ΚΞΓ, το ψευδοσωματείο-φερέφωνό της καθώς και τη σύμβαση-λαιμητόμο που έχουν από κοινού υπογράψει,αλυσοδένοντας χειροπόδαρα τους εργαζόμενους όλου του κλάδου αφού ήδη επιβάλλεται και σε πολλά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργός δήλωσε άγνοια για την κατάσταση στον κλάδο, παρά το ότι από τη Δευτέρα του είχαμε επιδώσει σχετικό αναλυτικό υπόμνημα, παρά το ότι η πολιτική της κυβέρνησης αντικειμενικά διαμορφώνει αυτή την κατάσταση.
Παραδέχτηκε ότι οι όροι εργασίας είναι άσχημοι, έθεσε πιθανό θέμα νομιμότητας της ψευδοσύμβασης και υπαινίχτηκε παράτυπες αρχές λειτουργίας του ψευδοσωματείου, τις οποίες έδειξε πρόθεση να διερευνήσει. Αναγνώρισε πως είναι τουλάχιστον παράλογο ένα σωματείο με 22 ψηφίσαντες να κρίνεται αντιπροσωπευτικότερο από το σωματείο μας με 261 ψηφίσαντες.
Υποστήριξε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει την υποχρέωση να μας ενημερώνει για τις όποιες διαπραγματεύσεις ΣΣΕ στον κλάδο και δεν καταλαβαίνει γιατί μας αρνήθηκε μετά από σχετικό αίτημά μας. Στη βάσει αυτών υποσχέθηκε να μελετήσει τα στοιχεία και το υπόμνημα που του καταθέσαμε και να πάρει θέση με γραπτή απάντηση που θα μας αποστείλει την επόμενη εβδομάδα. Εντούτοις απέφυγε να δεσμευτεί για το οτιδήποτε, δήλωσε αναρμόδιος για πολλά θέματα, όπως της επιθεώρησης εργασίας, και στο αίτημά μας να τα μεταφέρει και να τα λύσει από κοινού με τους λοιπούς αρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, απέφυγε να απαντήσει.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει ότι η πολιτική ηγεσία του
υπουργείου, αυτή που έχει θεσμοθετήσει και συνεχίζει να θεσμοθετεί την εργοδοτική ασυδοσία, την κατρακύλα των δικαιωμάτων μας και πρακτικά την κατάργηση των ΣΣΕ, μπορεί να παρέμβει θετικά στο θέμα της διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας και μιας αξιοπρεπούς ΣΣΕ στον κλάδο. Το σωματείο μας, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία απ’ όλη τη χώρα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο της εκπαίδευσης, ανοίγει το ζήτημα της διεκδίκησης ΣΣΕ όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα.

Στα πλαίσια αυτά, θέτει τις ευθύνες της και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, την πιέζει να πάρει θέσει.
Πρωτοστατεί στην ανακίνηση του ζητήματος της ΣΣΕ στον κλάδο, δίνει το καλύτερό του εαυτό στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου για να γίνει το σχέδιο ΣΣΕ που διεκδικούμε μαχητικό αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων. Μπροστά μας είναι ο στόχος το σωματείο μας να ζυμώσει το αίτημα για αξιοπρεπή ΣΣΕ με συνεχείς εξορμήσεις και συσκέψεις σε 200 ΦΜΕ και ΚΞΓ, σε 20 ιδιωτικά σχολεία.

Μόνο οι εργαζόμενοι,  μέσα από την ταξική μας οργάνωση και ενότητα, τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των κινητοποιήσεών μας, τη μαχητικότητα σε κάθε χώρο δουλειάς έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την εργοδοσία του κλάδου για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά, να διεκδικήσουμε την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ και συνολικά τους όρους ζωής που μας αξίζουν.

Κύλιση προς τα επάνω