3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Δευτέρα 16/3 στις 10:00 το ΔΣ του σωματείου μας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες που διαχρονικά έχει το υπουργείο και να πάρει θέση για:

-την κατάπτυστη ψευδοσύμβαση των 3,52 Ευρώ/ώρα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που έχει γίνει οδηγός και για τις ατομικές συμβάσεις στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, την εργοδοτική ασυδοσία συνολικά στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αφού καμιά Συλλογική Σύμβαση δεν είναι σε ισχύ

-την ύπαρξη του σωματείου-ανδρείκελου των εργοδοτών στα ΚΞΓ για το χτύπημα των δικαιωμάτων μας

-μέτρα ανακούφισης και προστασίας των αμέτρητων ανέργων του κλάδου μας στη βάση των αιτημάτων του σωματείου μας.

Αντ‘ αυτού η συνάντηση έγινε με το διευθυντή του γραφείου του, Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, χωρίς προηγουμένως το ΔΣ να ενημερωθεί. Αφού αυτός μας είπε ότι εκφράζει τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το ΔΣ στηλίτευσε την εκρηκτική κατάσταση σχετικά με τους όρους εργασίας, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλο τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης -και ειδικότερα στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών- και ανέδειξε τις ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης για την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία που επικρατούν στη βάση των αντεργατικών νόμων εις βάρος των εργαζομένων.

Ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της για το ότι ένα εργοδοτικό σωματείο-σφραγίδα με αρχαιρεσίες-παρωδία κρίνεται, ακόμα και με δικαστική απόφαση, αντιπροσωπευτικό για να υπογράφει συμβάσεις-ντροπή με ωρομίσθιο 3,52 Ευρώ μεικτά, με μισθούς ακόμα και 60% κάτω από τον κατώτερο της ΕΓΣΣΕ. Απαίτησε από το υπουργείο έστω και τώρα να πάρει θέση για ένα προς ένα τα αιτήματα που του είχαμε καταθέσει μαζί με το αναλυτικό σχετικό υπόμνημα από την προηγούμενη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κος Παπασταμόπουλος έχασε πολλές φορές τη ψυχραιμία του στην πίεση που δεχόταν από το ΔΣ. Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση που του κάναμε μια από τις φορές που δεν μας άφηνε να μιλήσουμε, είπε με αυθάδεια ότι: «Εδώ, στο υπουργείο, εγώ βάζω τους κανόνες της σηζήτησης και όχι εσείς»!

Σχετικά με τα αιτήματά μας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να πάρει θέση εγγράφως για το στημένο από την εργοδοσία ψευδοσωματείο στα ΚΞΓ. Μάλιστα, δικαιολογώντας την άρνησή του, δεν ντράπηκε να μας κάνει και μαθήματα συνδικαλισμού υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι δουλειά του κινήματος και το υπουργείο δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των σωματείων!Ώστε αυτό το μόρφωμα της εργοδοτικής επιθετικότητας στο κλάδο -που υπάρχει ακριβώς λόγω της ασυλίας που απολαμβάνουν οι εργοδότες διαχρονικά από τις κυβερνήσεις τους- αναγνωρίζεται από το υπουργείο σαν σωματείο! Εδώ οι κυβερνήσεις και η τυφλή δικαιοσύνη έχουν στρώσει το έδαφος για την ύπαρξη και τη νομιμοποίηση κίτρινων σωματείων, την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία εις βάρος των εργαζομένων και το υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους! Μετά από πίεση μας, ο διευθυντής πρότεινε να του στείλουμε κείμενο καταγγελίας του ψευδοσωματείου και αυτός, αφού το επεξεργαστεί νομικά, θα αποφασίσει αν θα το προσυπογράψει. Ομολογώντας ότι αυτό που λένε«κυβέρνηση της αριστεράς» δεν μπορεί να πάρει την παραμικρή πολιτική απόφαση χωρίς να πάρει έγκριση από τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σχετικά με τη ψευδοσύμβαση, μας είπε αυτό που μας είχε πει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία: Ότι φαίνεται να υπάρχουν παρατυπίες και νομικές παραβιάσεις και δεσμεύτηκε πως μέχρι την επόμενη Τρίτη θα απαντήσει εγγράφως στο σωματείο μας για τη νομική υπόσταση της ψευδοσύμβασης και με τις ενέργειες που θα κάνει αν αποδειχθεί παράνομη. Όταν του αντικρούσαμε ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει εργασιακούς όρους μεσαίωνα και συμβάσεις λαιμητόμους, υποστήριξε «τι να κάνουμε; Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, σε αυτό θα στηριχθούμε»! Δηλαδή το καλύτερο που έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση είναι επαχθείς συμβάσεις που θα λέγονται «Γιαννάκης». Αυτά τα ψίχουλα που παζαρεύει μόνο για όσους παίρνουν κάτω από το βασικό μισθό.

Στην επόμενη προφανή μας ερώτηση για τι θα γίνει με το βασικό μισθό και κυρίως την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, που αποτελούσαν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μας περέπεμψε στο άμεσο μέλλον και ότι δεν έχουμε κλείσει καλά καλά τους δύο μήνες. Ορίζοντας τετραετίας δηλαδή, όπως λέει και ο Βαρουφάκης.

Για το θέμα της ενημέρωσης του σωματείου μας για όποια διαπραγμάτευση ΣΣΕ στον κλάδο από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας, προκειμένου και να παρεμβαίνει σε αυτές, ο διευθυντής δεσμεύτηκε ότι  θα λυθεί με δική του προσωπική παρέμβαση (!) λες και πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Θυμίζουμε ότι το σωματείο μας έχει επανειλημμένως υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα στις επιθεωρήσεις εργασίας, παίρνοντας ως απάντηση ότι οι επιθεωρήσεις είναι αναρμόδιες για κάτι τέτοιο.

Φτάνοντας στο θέμα της προστασίας των ανέργων ο διευθυντής υπήρξε προκλητικός. Άρχισε να το απορρίπτει ως πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ που είναι ανεδαφικό γιατί «Καπιταλισμό έχουμε»! Όταν του θυμίσαμε πως τα μέτρα πραστασίας των ανέργων μόνο στον καπιταλισμό ορίζονται αφούστο σοσιαλισμό δεν υπάρχει ανεργία άρχισε να ορύεται και να απορεί «Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα;» και μας παρέπεμψε στα ψίχουλα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.  Την ίδιαστιγμή δίνουν και παίρνουν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας -και τα χρήματα που δίνουν στους εργοδότες μέσω αυτών! Μάλιστα χαρακτήρισε ως γελοία ειδικά αιτήματα μας για τον κλάδο υποστηρίζοντας: «Πως είναι δυνατόν άνεργοι να θέλουν να πηγαίνουν θέατρο;»Σε ότι δε αφορά τα απαράδεκτα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, όπως είναι τα voucher, και τη διακυρηγμένη βούληση της κυβέρνησης, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση τα εξετάζει και θα εκλογικεύσει τη λειτουργία τους, ενώ βιαζόταν να τελειώσει τη σηζήτηση επικαλούμενος θέματα χρόνου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μηδέν εις το πηλίκο, δηλαδή, και με τη νέα κυβέρνηση Όπως ακριβώς το έχουμε πολλές φορές πει. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αυτή που διατηρεί σε ισχύ, λειτουργεί και στηρίζεται στη βάση όλων των αντεργατικών νόμων που θεσμοθετούν την εργοδοτική ασυδοσία και την κατρακύλα των δικαιωμάτων μας, μπορεί να παρέμβει θετικά στο θέμα της διεκδίκησης καλύτερων όρων εργασίας και μιας αξιοπρεπούς ΣΣΕ στον κλάδο. Όσο και αν αυτή η κυβέρνηση είναι μανούλα στο να διατείνεται ότι διαφωνεί με όλους αυτούς τους νόμους!

Το σωματείο μας, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία απ’ όλη τη χώρα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο της εκπαίδευσης, ανοίγει το ζήτημα της διεκδίκησης ΣΣΕ όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Στα πλαίσια αυτά, θέτει τις ευθύνες της και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, την πιέζει να πάρει θέσει.

Πρωτοστατεί στην ανακίνηση του ζητήματος της ΣΣΕ στον κλάδο, δίνει το καλύτερό του εαυτό στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου για να γίνει το σχέδιο ΣΣΕ που διεκδικούμε μαχητικό αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων. Μόνο οι εργαζόμενοι,  μέσα από την ταξική μας οργάνωση και ενότητα, τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των κινητοποιήσεών μας, τη μαχητικότητα σε κάθε χώρο δουλειάς έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την εργοδοσία του κλάδου για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά, να διεκδικήσουμε την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ και συνολικά τους όρους ζωής που μας αξίζουν.

Κύλιση προς τα επάνω