3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα και της ΕΕ είναι η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο. Κάθε νέος αντιασφαλιστικός νόμος όχι απλά δεν καταργούσε τους προηγούμενους, αλλά τους ενδυνάμωνε.

Το «νέο Ασφαλιστικό» που επεξεργάζεται και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά θεμέλια που έβαλαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με κορωνίδα τον νόμο Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Το μοντέλο των «τριών πυλώνων» που προτείνει η ΝΔ προβλέπει τα εξής:

Η δημόσια ασφάλιση («πρώτος πυλώνας») μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε… πτωχοκομείο, αποδίδοντας συντάξεις – ψίχουλα, στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων (έχει φροντίσει ήδη γι’ αυτό ο νόμος Κατρούγκαλου).

Η επικουρική ασφάλιση («δεύτερος πυλώνας»), αποκόπτεται οριστικά από τη δημόσια ασφάλιση. Καταλήγει ουσιαστικά να είναι «δίδυμο αδελφάκι» της ιδιωτικής ασφάλισης («τρίτος πυλώνας»), ωστόσο, σε αντίθεση με αυτή, θα είναι υποχρεωτική.

Ουσιαστικά το αστικό κράτος επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του «δεύτερου πυλώνα», χωρίς όμως να δίνει πραγματικές εγγυήσεις για τις επικουρικές συντάξεις, λειτουργεί δηλαδή ως «ντίλερ» της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται παραπέρα ενίσχυση του «τρίτου πυλώνα», των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αντιδραστικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, που νομοθέτησε το 2002 το ΠΑΣΟΚ. Αυτά λειτουργούν σε επίπεδο επαγγελμάτων και κλάδων και έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τον «δεύτερο πυλώνα» που προωθεί η ΝΔ.

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο: Την ίδια στιγμή που η ΝΔ, πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο πριν το ΠΑΣΟΚ επικαλούνται τη «βιωσιμότητα», χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στα Κέντρα Μελέτης ας σκεφτούμε ότι για να συμπληρώσει κάποιος ένσημα 35 χρόνων, πρέπει να δουλεύει ουσιαστικά 47 χρόνια! Και αυτό αν δουλεύει με πλήρες ωράριο και 9 μήνες το χρόνο. Όσοι έχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας (η πλειονότητα των συναδέλφων) θα βλέπουν τη σύνταξη «με τα κιάλια».

Στο έδαφος της αντιασφαλιστικής επίθεσης και της υψηλής ανεργίας διαδίδεται από διάφορα κέντρα, ειδικά με στόχο πιο νέους εργαζόμενους, η αντίληψη ότι «αφού δεν θα πάρετε σύνταξη ποτέ ή, αν πάρετε, αυτή θα είναι ένα ξεροκόμματο, η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι η μόνη λύση».

Να μην πέσουν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη παγίδα.

Πρόκειται για μια ύπουλη προπαγάνδα, η οποία εκπορεύεται από όσους θέλουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και να τους σπρώξουν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι «λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Αυτή την κατάσταση μπορεί να την ανατρέψει μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες μέχρι τα βαθιά γεράματα.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής

«ο Βύρων» καλεί σε συλλαλητήριο το Σάββατο 30 Νοέμβρη

στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

asfalistiko.docx

Κύλιση προς τα επάνω