3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη, στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί τον κόσμο της εκπαίδευσης, τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Μοναδικός γνώμονας για τα νομοσχέδιά της είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα όχι που να μορφώνει τους μαθητές, αλλά να διαμορφώνεται ακόμη πιο πολύ με επιχειρηματικά κριτήρια.

Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, χωρίς να έχει κάνει τίποτα για να ικανοποιήσει έστω ένα από τα αιτήματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προσπαθεί να περάσει και την αξιολόγηση, με σκοπό την περαιτέρω διαβάθμιση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την κατηγοριοποίηση τους σε άμεση συνάρτηση με τη χρηματοδότησή τους. Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε ένα σχολείο «αυτόνομο», δηλαδή ολοκληρωτικά εξαρτημένο από χορηγούς και την τσέπη των γονιών.

Αυτός όμως είναι δρόμος υποβάθμισης της εκπαίδευσης για την πλειοψηφία των μαθητών. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας θα σπουδάζουν σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο, με την πορεία τους να εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις  οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας, κάνοντας πάσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας αναλογιστούμε σε τι θα εκφραστεί αυτό για το μέλλον και των δικών μας παιδιών. Να το αναλογιστούμε και ως οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, που ήδη γνωρίζουμε την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, με εξαιρετική επισφάλεια, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

Η λειτουργία του δημόσιου σχολείου με κανόνες ανταγωνισμού δεν αποτελεί καμία κατάκτηση δικαιοσύνης, ούτε αναβάθμισή του. Δήθεν φέρνει τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου στο ίδιο πλαίσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, με το πρόσχημα ότι οι πρώτοι τεμπελιάζουν. Αντίθετα πάει χέρι-χέρι με την περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς και την απειλή απόλυσης, όπως στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια, στα κέντρα μελέτης. Όταν σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία το μόνο κριτήριο για την παροχή της γίνεται το κέρδος κάποιου επιχειρηματία, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν θετικές εξελίξεις.

Είναι αγιάτρευτη η αντίφαση της παιδείας-εμπόρευμα, που σπρώχνει τους μαθητές στην αμάθεια και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση σε σκληρότερες συνθήκες εργασίας. Για αυτό δεν σταματάμε τον αγώνα για εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς κατηγοριοποιήσεις.

Στηρίζουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Αγωνιζόμαστε:

  • Για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή.
  • Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον «κόφτη» εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
  • Απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Απόσυρση της Υ.Α. για την Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση του σχολείου
  • Για συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όχι στην απλήρωτη εργασία, καμία ώρα αδήλωτη.
  • Απόσυρση του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την απελευθέρωση απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία.

Συμμετέχουμε στο ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

την ΠΕΜΠΤΗ 28/1 στη 1 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Κάλεσμα_συγκέντρωση_28-1-20211400.doc

Κύλιση προς τα επάνω