3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Όλοι στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Ιούνη στις 10:30 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 2ος Όροφος).

Συνάδελφοι/ισσες,

Το σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» εκφράζει την ασφυκτική κατάσταση για όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης με κάθε μορφή.

Με την πανδημία του κορονοϊού εκδηλώθηκε η νέα φάση οικονομικής κρίσης, με τα κράτη να προωθούν πάγιους πόθους των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλέστηκε την «έκτακτη κατάσταση» για να περάσει μια σειρά “προσωρινά μέτρα”, με στόχο να χτυπηθούν μισθοί, ωράρια, εργασιακές σχέσεις. Ήδη σε πολλούς χώρους δουλειάς κυριαρχεί η ανασφάλεια, συνεχίζεται η απληρωσιά, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ήδη στον κλάδο πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, κυνηγούν ένα “μαύρο”-χωρίς ασφάλιση- μεροκάματο, τους οφείλονται δώρα Πάσχα, έχουν εξαντλήσει την κανονική τους άδεια, ζουν με έναντι και επιδόματα. Με αυτήν την «κανονικότητα» καλούνται συνάδελφοι και  συναδέλφισσες να συμβιβαστούν σε δεκάδες ιδιωτικά σχολεία, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης.

Στόχος είναι τα μέτρα να τα μονιμοποιήσουν!

Κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προωθεί την «επανεκκίνηση» της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Καλούν τους εργαζόμενους να ξεχάσουμε τη σταθερή εργασία, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αποδεχτούμε ως αναγκαιότητα τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, την τηλεργασία, να συμβιβαστούμε με ψίχουλα. Στόχος είναι να μειώσουν το «εργατικό κόστος», να τσακίσουν τους μισθούς και δικαιώματα. Πώς αλλιώς νοείται η δήθεν στήριξη του εργαζόμενου με μέτρα όπως το πρόγραμμα “Συνεργασία”, που προβλέπει οριζόντια μείωση πάνω από το 20% σε όλους τους μισθούς που βρίσκονται πάνω από τον κατώτερο; Ο στόχος είναι να πέσει κοντά στα 550 ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία των μισθών και των ωρομισθίων. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την έμμεση μείωση του ωρομισθίου και των ενσήμων των εκπαιδευτικών.

Στον κλάδο μας, όπου η τηλεργασία εφαρμόστηκε έντονα τους τελευταίους μήνες, γίνεται φανερό πως η εργοδοσία επιθυμεί να μείνει διαθέσιμο ως πολυεργαλείο που πολλαπλά πλήττει τους εργαζόμενους. Η εργασία γίνεται ακόμα πιο εντατικοποιημένη, ο εργάσιμος χρόνος επεκτείνεται ασύστολα, με περισσότερες ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, έκτακτα μαθήματα και λοιπές “υποχρεώσεις” εκτός ωραρίου. Ο δρόμος που ανοίγεται με την εξ αποστάσεως εργασία, είναι η δουλειά κατά τη διάρκεια της άδειας, της απουσίας λόγω ασθενείας, της άδειας μητρότητας κ.ά.

Η πείρα έδειξε πως χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο σπίτι τους δίπλα στις οικογένειες και τα παιδιά τους. Το λειτουργικό κόστος που γλιτώνουν οι επιχειρήσεις το φορτώνονται οι ίδιοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται και με την υλικοτεχνική υποδομή. Δεν αργούν να φανούν και προβλήματα υγείας, όπως τα μυοσκελετικά, η νοητική και η οπτική κόπωση.

Την ώρα που ο εργαζόμενος δουλεύει μακριά από τους συναδέλφους του, αποξενώνεται και απομονώνεται, φέρνουν τη ρύθμιση και για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Η αισχρή τροπολογία για την αναμετάδοση του μαθήματος από κάμερες στις σχολικές αίθουσες ανοίγει επικίνδυνους δρόμους συνολικά για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εκθέτει τη δραστηριότητα της τάξης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπακούει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και βάζει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και δεν έχουν την έγκριση του εκπαιδευτικού. Η τεχνολογία στα χέρια του κεφαλαίου γίνεται μέσο αποξένωσης, έκθεσης και ελέγχου κάθε κοινωνικής και συλλογικής διεκδίκησης.

Η επίθεση στην Παιδεία συνεχίζεται με την ψήφιση του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου που έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υποβαθμίζει τη μόρφωση σε πακέτα δεξιοτήτων, πρόωρων εξειδικεύσεων (βλ. Πληροφορική στο νηπιαγωγείο), προωθεί εντονότερα την κυρίαρχη ιδεολογία (βλ. Πρόσθετα μαθήματα). Οξύνει την αντίφαση από τη μία της εκπαίδευσης που εξαντλεί τους μαθητές και από την άλλη της πραγματικής ανάγκης για δια βίου ουσιαστική μάθηση. Η Τράπεζα Θεμάτων οξύνει επιπλέον τον ταξικό χαρακτήρα του σχολείου, μετακυλίοντας στην “ατομική ευθύνη” της οικογένειας την απόκτηση απολυτηρίου. Αυτή η ανταγωνιστική σύνδεση απολυτηρίου και της πρόσβασης στα ΑΕΙ σημαίνει την  αύξηση της αγοράς της εκπαίδευσης, την εντονότερη φροντιστηριοποίηση, την εντατικοποίηση για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων δέχονται ιδιαίτερη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, με την προσπάθεια εξαίρεσής τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για οδηγούς άλλων κλάδων. Οι συνάδελφοι συσπειρώθηκαν στον “Βύρωνα” και μαζί με το σωματείο βγήκαν μπροστά στη μάχη. Τους τελευταίους 3 μήνες έγιναν πολλαπλές εξορμήσεις και κινητοποιήσεις σε σχολεία, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, με αποκορύφωμα τη δίωρη στάση εργασίας στα εκπαιδευτήρια “Νέα Γενιά Ζηρίδη”.  Πολλοί συνάδελφοι έβγαλαν συμπεράσματα για την ανάγκη της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης και τη δύναμη που έχουμε ως εργαζόμενοι.

Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητά τους! Η κανονικότητά τους είναι ο συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή με τα ελάχιστα! Παίρνουμε Ανάσα – Σπάμε τις Αλυσίδες της Εκμετάλλευσης!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 10:30 πμ στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος, 2ος Όροφος).

ΓΣ_210620.docx

Κύλιση προς τα επάνω