3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

6 Μάρτη συγκέντρωση σωματείων για την Ανεργία

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο η ανεργία θα μαστίζει, όλο και περισσότερο, όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τον κλάδο μας. Ήδη, τα ωρομίσθια στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης – ελλείψει ΣΣΕ – έχουν μειωθεί δραματικά. Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, μετά την υπογραφή σύμβασης από το σωματείο «σφραγίδα» της Europalso για 3,52€/ώρα, η κατάσταση για τους εργαζομένους είναι τραγική. Σε μεγάλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς οι περικοπές, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η επιμήκυνση του ωραρίου είναι πλέον δεδομένα. Κοντά σ’ αυτά, η μαύρη εργασία, η ημιαπασχόληση, τα πεντάμηνα προγράμματα μέσω των οποίων έγινε φέτος ένα μεγάλο μέρος νέων προσλήψεων στον κλάδο, συνθέτουν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει καθημερινά η πλειονότητα των συναδέλφων.

Η κατάσταση για τους άνεργους του κλάδου οξύνεται διαρκώς. Όσοι συνάδελφοι καταφέρουμε, στην πλειοψηφία παίρνουμε ένα μέρος του επιδόματος- το οποίο ούτως ή άλλως δεν καλύπτει ούτε μέρος των αναγκών μας- αφού συνήθως εργαζόμαστε σε φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια με λίγες ώρες εβδομαδιαίως και δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα ένσημα πριν τον δεύτερο χρόνο δουλειάς. Επιπλέον έχει αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για να έχουμε δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας ενώ έτσι κι αλλιώς οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επιδοτούνται. Βιβλιάρια του ΙΚΑ μένουν ασφράγιστα με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρόσβαση στην όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπάρχει. Με υποτυπώδες, αν όχι ανύπαρκτο εισόδημα, οι άνεργοι του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με νέα μέτρα από τη μία και τη μείωση των κοινωνικών παροχών από την άλλη.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Κυβέρνηση και εργοδότες προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και της ανεργίας σε μας.  Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή, δεν είναι  δική μας ευθύνη. Αυτοί που ευθύνονται είναι οι επιχειρηματίες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που τους υπηρετεί. Η ευθύνη σου είναι να συμμετέχεις και εσύ μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους, στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία. Ευθύνη μας είναι να μαζικοποιήσουμε κι άλλο το σωματείο μας!

Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία!

Συμμετέχουμε μαζί με άλλα σωματεία στη συγκέντρωση στις 6 Μάρτη στην Ομόνοια στις 10 π.μ. και στην πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Παλεύουμε για :

  • Έκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

Όλοι στη συγκέντρωση 6 Μάρτη στην Ομόνοια στις 10 π.μ και στην πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

Κύλιση προς τα επάνω