3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα – Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες καταπίεσης των γυναικών

Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,

Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Τη φετινή 8η Μάρτη και σχεδόν ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, την αύξηση των περιστατικών βίας λόγω του εγκλεισμού, τα κοινωνικά αδιέξοδα λόγω της πανδημίας.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών. Τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης βρίσκουν έδαφος στους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που δεσμεύουν την πορεία μιας γυναίκας στην εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό ή την εκπαίδευση.

Για αυτό αγωνιζόμαστε σταθερά:

 • απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.
 • για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα “μιας νόσου”, στο οποίο οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
 • για να πάψουν οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολείων να είναι χώροι διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
 • απέναντι στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας, με επέκταση του εργάσιμου χρόνου χωρίς αμοιβή, με τηλεργασία, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, με μείωση του κατώτερου μισθού. Στοχεύουν να χτυπήσουν κι άλλο τη συλλογική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης. Μέσα στην πανδημία αποδείχθηκε ξανά πως οι κυβερνήσεις, σε όλη την ΕΕ, κύρια εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αντί τις ανάγκες των  λαών τους.

Δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!

Διεκδικούμε:

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, προστασία του γυναικείου οργανισμού στην εργασία. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού. Καμία μείωση μισθού, εξασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Εντείνουμε την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, που καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών.

 • Καλούμε σε συγκέντρωση, τη Δευτέρα 8 Μάρτη στις 5.30μμ, στα Προπύλαια
 • Καλούμε σε Πανελλαδική διαδικτυακή εκδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ιδιωτικής εκπαίδευσης, με θέμα “Σπάμε τη σιωπή για τις πραγματικές αιτίες καταπίεσης των γυναικών”, την Κυριακή 14 Μάρτη στις 6.30μμ

Κάλεσμα_8η_Μάρτη.docx

Κύλιση προς τα επάνω