Όλες και όλοι στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Ιούλη – Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή!

Για ακόμη μία φορά κατατίθεται νομοσχέδιο για την εκπαίδευση μέσα στο καλοκαίρι με τα σχολεία κλειστά. Η συνηθισμένη πλέον τακτική όλων των κυβερνήσεων προκειμένου οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που φέρνουν να συναντούν τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.

Ο οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα περίμενε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετούσε για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων από τη νέα χρονιά. Να μην έχουμε ξανά το αίσχος της τηλεκπαίδευσης. Να εξακριβώσει τις γνωστικές συνέπειες που άφησε η πανδημία στους μαθητές και να σχεδιάσει πως αυτές θα αντιμετωπιστούν. Να εξακριβώσει τις ψυχικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών και να τα στηρίξει προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπαιδευτική τους ζωή και όχι μόνο. Αντίθετα, η κυβέρνηση νομοθετεί για να επιβάλει το σχολείο επιχείρηση, ένα σχολείο που θα μορφώνει ανάλογα με το πορτοφόλι των γονιών.

Προχωρούν αποφασιστικά στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για ένα σχολείο που θα αναζητεί χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, χορηγούς και φυσικά τους γονείς για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του. Επιδιώκουν και η εκπαίδευση να γίνει ατομική ευθύνη, με την έννοια ότι επιδιώκουν το κράτος να αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από οποιαδήποτε υποχρέωσή του. Ουσιαστικά, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική τους, τώρα τα φορτώνουν σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχοντας μειώσει κατά περίπου 60% τη χρηματοδότηση προς τα σχολεία , τα τελευταία 10 χρόνια, τώρα δίνουν τη δυνατότητα τα σχολεία να νοικιάζουν τις υποδομές τους σε ιδιώτες και να αντλούν από εκεί τα απαραίτητα χρήματα για τη λειτουργία τους. Τι γίνεται όμως με τα σχολεία που δεν διαθέτουν καλές υποδομές; τι γίνεται με όσα λειτουργούν σε κοντέινερ; Τι γίνεται με τα σχολεία σε λαϊκές περιοχές, όπου οι γονείς δεν μπορούν αν βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Προχωρούν στη διαφοροποίηση των σχολείων, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Θα υπάρχουν σχολεία που θα απολαμβάνουν διαφορετικής χρηματοδότησης, θα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικά σχολικά βιβλία και τελικά θα εξοπλίζουν διαφορετικά τους μαθητές της κάθε συνοικίας. Λένε, λοιπόν, ανοιχτά ότι δεν δικαιούνται όλα τα παιδιά την ίδια εκπαίδευση. Αντί για νέα, σύγχρονα βιβλία, επιστημονικά θεμελιωμένα, για όλα τα παιδιά, εισάγουν το πολλαπλό βιβλίο, ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών. Την ίδια στιγμή οι χορηγοί αποκτούν λόγο στο τι και πώς διδάσκεται μέσα στο σχολείο.

Προωθούν ακόμη περισσότερο τις περίφημες δεξιότητες, υπονομεύοντας τη γενική γνώση και την οικοδόμηση κριτικής σκέψης. Και αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει τις μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας… Θέλουν να προετοιμάσουν τους νέους εργαζόμενους ως άμεσα απορροφήσιμους μεν αλλά αναλώσιμους δε, που θα βγουν στο στίβο της εργασιακής περιπλάνησης, που θα δουλεύουν έως και 12 ώρες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ακόμη και από τα 15 τους χρόνια.

Προχωρούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με κριτήριο όχι την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, όπως ισχυρίζονται, αλλά ξεκάθαρα με το αν θα εφαρμόζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.  Θέλουν να κλείσουν τα στόματα όσων εκπαιδευτικών αντιδρούν μαζί με γονείς και μαθητές σε αυτό και άλλα νομοσχέδια-εκτρώματα που έχουν ετοιμάσει.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν βελτιώνεται. Πρέπει να πάει στα σκουπίδια.

Διεκδικούμε:

  • Όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό. Να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να μορφωθεί το παιδί του.
  • Ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονα, επιστημονικά θεμελιωμένα και κατανοητά σχολικά βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, ίδια για όλα τα παιδιά.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Να στελεχωθούν θέσεις για ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΛΑΒΟΣ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Ανακοίνωση-κάλεσμα-για-τη-συγκέντρωση-ενάντια-στο-αντιεκπαιδευτικό-νομοσχέδιο-22-7-2021.docx

Κύλιση προς τα επάνω