3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Αγώνας για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς

Συνάδελφοι το σωματείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ για τις συλλογικές συμβάσεις που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η συζήτηση μεταξύ δεκάδων εργαζομένων και σωματείων ανέδειξε τη σημασία της οργάνωση της πάλης γύρω από αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση των όρων εργασίας. Σε όλους τους κλάδους οι εργαζόμενοι παλεύουν για να παρθούν μέτρα προστασίας των  ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλει η πολιτική της κυβέρνησης.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει μέτρα για να εξασφαλίσουν τη βαθύτερη εκμετάλλευση της εργασίας μας και χτυπούν η μία μετά την άλλη τα εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι λοιπόν κοροϊδία όλη η προεκλογική συζήτηση, παρά τους ανεβασμένους τόνους, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θέλουν να ξεχαστεί το κάρφωμά του σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από το 2012 αξιοποιώντας τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου και την κατάργηση των ΣΣΕ, το πάγωμα των τριετιών, τη μεγάλη μείωση του μέσου μισθού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την ενεργοποίηση του Νόμου Βρούτση, ενεργοποίησε διάταξη του ν.1876/90 σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα των συμβάσεων προσθέτοντας μια ολόκληρη διαδικασία για να αποδεικνύεται ότι η ΣΣΕ δεσμεύει τους εργοδότες που απασχολούν το 50+1% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος, διαφορετικά δεν μπορεί να επεκταθεί και να κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική. Εκεί πάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και πρόσθεσε ότι προκειμένου να εγκριθεί η επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ ζητείται από την πλευρά των σωματείων να τεκμηριώσουν ότι η ΣΣΕ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

Το 2021 ο μέσος μεικτός μισθός ήταν στα 1.117,80 ευρώ. Η αύξησή του το 2022 κατά 5,28% δεν πιάνει ούτε κατά το ήμισυ την αύξηση του πληθωρισμού. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που αφορούν σε πραγματικές ημέρες εργασίας, ο μέσος μεικτός μισθός στις κοινές επιχειρήσεις, στο 98% δηλαδή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ήταν στα 954,16 ευρώ. Αντίστοιχα, το 2019 ο μέσος μεικτός μισθός ήταν 944,58 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για πραγματική αύξηση μόλις 1% αντί της εικονικής αύξησης του 12,44% που εμφανίζει η κυβέρνηση για την τριετία 2019 – 2022.

Το γενικότερο πλαίσιο ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων και η ακραία αναλωσιμότητα από τη διευκόλυνση των απολύσεων, μαζί με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που στον κλάδο μας αυτό είναι ο κανόνας, διαμορφώνει ένα τοπίο όπου κάθε εργαζόμενος απολύεται τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια ενός έτους και σε κάθε πρόσληψη να αντιστοιχεί σχεδόν μία απόλυση.

Το  σωματείο μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, οργάνωσε την πάλη για την υπογραφή σύμβασης στον κλάδο. Με τη δράση μας προσπαθούμε να σπάσουμε την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι συλλογικές διεκδικήσεις είναι ξοφλημένη πρακτική και ότι αντίθετα είναι όρος για να πάρουμε πίσω όσα έχουμε ανάγκη.

Σταθερά παρεμβαίνουμε στους μεγάλους φροντιστηριακούς ομίλους και στις ενώσεις των εργοδοτών διεκδικώντας την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για υπογραφή συλλογικής σύμβασης στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευση, τα ξενόγλωσσα, τους οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις στα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, στον ΕΦΚΑ, στη ΔΥΠΑ για συγκεκριμένα ζητήματα του κλάδου μας, όπως η διευθέτηση των υπερωριών, η ασφαλιστική κάλυψη ων μηνών ανεργίας, η πλήρης ασφάλισης με τις 21 ώρες εργασίας ανεξαρτήτως του πλήθους των συμβάσεων που τις καλύπτουν κ.α., απαιτώντας την άμεση διευθέτησή τους.

Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Προσπαθούμε να βγει ακόμη πιο ενισχυμένο ως στήριγμα και οργανωτής των αγώνων των εργαζομένων και της δράσεις των σωματείων. Ένα ισχυρό Εργατικό Κέντρο στην Αθήνα θα βοηθήσει τη συλλογική διεκδίκηση σε κάθε κλάδο, αλλά και σε κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί όλους, για την Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τόσα άλλα.

Συνάδελφισσα, συνάδελφε, μπες κι εσύ στη μάχη!

Δεν μπορούμε άλλο να δουλεύουμε και η δουλειά να μην τελειώνει. Δεν μπορούμε όλο να πληρώνουμε και μισθός να μην περισσεύει.

Είμαστε εκατοντάδες οι εκπαιδευτικοί που δεν εφησυχαζόμαστε ούτε εμπιστευόμαστε τη ρητορική των κομμάτων που μας έφεραν έως εδώ. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι συνάδελφοί μας στη δημόσια εκπαίδευση διεκδικούν συλλογική σύμβαση με κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού, μισθολογικές αυξήσεις κ.α.

Είμαστε πολλοί οι εργαζόμενοι που δεν εγκαταλείψαμε αυτό το μεγάλο μέτωπο πάλης και στα φροντιστήρια, της υπογραφής συλλογικής σύμβασης, και μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι. Την ορμή μας έδειξαν και οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις της χρονιάς.

Έλα σε επαφή με το σωματείο. Διεκδίκησε μαζί μας αυξήσεις στους μισθούς, συλλογική σύμβαση εργασίας που να βάζει μια τάξη στον εργάσιμο χρόνο.

Όλοι στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

Καμιά αναμονή

Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική

Πάλη-για-ΣΣΕ.pdf

Κύλιση προς τα επάνω