3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου “ο Βύρων” για την πρόταση ΣΣΕ

Συνάδελφοι, την Τρίτη 12 Ιουνίου συγκλήθηκε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, προκειμένου να λάβει θέση η Ομοσπονδία απέναντι στην πρόταση του Βύρωνα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Να επισημάνουμε ότι η κίνηση αυτή του “Βύρωνα” συνδέεται άμεσα με τη διεκδίκηση επαναφοράς των ΣΣΕ, σύμφωνα με την πρωτοβουλία των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το φθινόπωρο του 2016. Αξιολογούμε ως ύψιστης σημασίας ζήτημα τις ΣΣΕ, καθώς μόνο βάσει αυτών μπορεί να

– διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές για τους εργαζόμενους καθεστώς σε μισθούς και εργασιακές συνθήκες

– συσπειρωθεί ο κόσμος της εργασίας σε ένα μαζικό και οργανωμένο κίνημα που θα συνδέεται με την σύναψη και την εφαρμογή τους

– ανατραπεί το κλίμα μοιρολατρίας και αποδοχής των όσων έχουν συντελεστεί εις βάρος των εργαζόμενων τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βύρωνας είχε καταθέσει από τα τέλη Απριλίου το σχέδιο ΣΣΕ, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες, μέχρι να συγκληθεί το Δ.Σ. Αντιπαρερχόμαστε την όχι και τόσο μεγάλη σπουδή της Ομοσπονδίας για να συζητηθεί το θέμα της ΣΣΕ και θέτουμε υπόψη σας τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας αρνήθηκε την διεκδίκηση ΣΣΕ στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων, επικαλούμενη σχετική δικαστική απαγόρευση. Σύμφωνα με την πρόταση του “Βύρωνα”, η ΣΣΕ στα ιδιωτικά σχολεία συνδέεται με την επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, χωρίς να θίγει κατά τα λοιπά το διακριτό καθεστώς που αφορά τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Η θέση της Ομοσπονδίας, ανεξάρτητα από τη νομική βάση της, είναι ενδεικτική της λογικής των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της νομιμότητας, με τους εργαζόμενους στη γωνία να περιμένουν λύση από τα πάνω. Για εμάς νόμοι και δικαστικές αποφάσεις αλλάζουν, όταν υπάρχει η πίεση του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Αυτό είναι το βασικό όπλο που έχουμε ως εργαζόμενοι και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.

Όσο αφορά τη ΣΣΕ για τα Φροντιστήρια υπήρξε ομόφωνη απόφαση να στηρίξει η Ομοσπονδία την πρόταση του Βύρωνα, αφού προηγηθεί επεξεργασία της σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να κατατεθεί προς διαπραγμάτευση με τους εργοδότες.  Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση που αποσιωπά το λόγο που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση αυτή, δηλαδή την πρωτοβουλία του “Βύρωνα” με το σχέδιο ΣΣΕ που κατέθεσε. Αποσιωπάται, επίσης, ο ρόλος που θα έχει το σωματείο μας στη μάχη για την επιβολή της, όπως αναφερόταν στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, η στάση αυτή της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, που προφανώς αντιμετωπίζει την Ομοσπονδία σαν τσιφλίκι της. Απλά, νιώθουμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον κύριο Κουρουτό και την παράταξη του ότι όσο και να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε, θα βρίσκουν πάντα τον “Βύρωνα” μπροστά τους, όχι γιατί είμαστε εμμονικοί στην αντιπολίτευση εναντίον τους, αλλά γιατί το σωματείο μας αντλεί δύναμη από την ενεργό συμμετοχή των μελών του εκεί που κρίνεται η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τις κυβερνητικές επιλογές: Στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους.

Τέλος, όσο αφορά τη στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, η ρητορική αναφορά στην παραπάνω ανάρτησή της σε στήριξη της πρωτοβουλίας για ΣΣΕ, εύλογα αμφισβητείται ως προς την ειλικρίνειά της, όχι μόνο επειδή γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες στα παραπάνω τραγελαφικά τερτίπια που αφορούν τις αναρτήσεις της Ομοσπονδίας, αλλά για έναν ακόμη σημαντικότερο λόγο. Επί χρόνια, η Ομοσπονδία κρύβεται πίσω από “αντικειμενικές δυσκολίες” και “νομικά προβλήματα”, για να μην δίνει τη μάχη για ΣΣΕ. Να ξέρουν αυτοί οι κύριοι ότι εμείς δεν ρητορεύουμε. Θα παλέψουμε τη ΣΣΕ και θα την επιβάλουμε στηριγμένοι στους εργαζόμενους και τον δίκαιο αγώνα τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα για τη σύναψη ΣΣΕ και την εφαρμογή της στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τους καλούμε να μην τσιμπάνε στο παραμύθι της εξόδου από το μνημόνιο και τις κυβερνητικές επαγγελίες για επάνοδο στις ΣΣΕ με όρους και απαγορεύσεις που ουσιαστικά θα τις ακυρώνουν. Να μην τσιμπάνε σε συνδικαλιστικούς σωτήρες που διαπραγματεύονται στο όνομά τους. Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας, αν οργανωθούμε σε αγώνα που θα φέρει την εργοδοσία στην ανάγκη παραχωρήσεων προς όφελός μας.

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην 4η αξιολόγηση και τα νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που αυτή φέρνει.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ 1 Μ.Μ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΒΥΡΩΝΑ-ΓΙΑ-ΟΙΕΛΕ-ΣΣΕ.doc

Κύλιση προς τα επάνω