3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Τι ισχύει με τις άδειες για τη συμμετοχή στις εκλογές

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη.

https://ypergasias.gov.gr/pos-tha-chorigithei-i-eidiki-eklogiki-adeia-ston-idiotiko-tomea/

Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας, για απόσταση 201-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών και για απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. Για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν από και προς νησιά στα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας, ενώ για απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Για τα νησιά ισχύουν τα ίδια, όπως και για την εξαήμερη εργασία.

Κατόπιν επικοινωνίας του Συλλόγου μας με το Υπουργείο Εργασίας μας επιβεβαίωσαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους που εργάζονται ως ωρομίσθιοι στην ιδιωτική εκπαίδευση ανεξαρτήτως αριθμού συμβάσεων με περισσότερους του ενός εργοδότες. Οι άδειες δίνονται για τις ημέρες Δευτέρα και Παρασκευή, ακόμη και σε όσους εργάζονται λιγότερες από 5 ημέρες.

Συνάδελφοι, καταγγέλλουμε στο σωματείο οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας:

είτε να παρεμποδίσει την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, είτε να χειραγωγήσει την ψήφο μας, άμεσα ή έμμεσα, χρησιμοποιώντας εκβιασμούς και πιέσεις.

Εκλογική-άδεια.pdf

Κύλιση προς τα επάνω