3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Για τον εκβιασμό οδηγών και συνοδών σχολικών λεωφορείων σχετικά με τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά

Μπροστά σε κάθε αργία, οι οδηγοί και συνοδοί σχολικών λεωφορείων σε ιδιωτικά σχολεία γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Επανειλημμένα, πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θέτουν εκβιαστικά το δίλημμα της υπογραφής άδειας για τις ημέρες για τις οποίες η εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων δεν πραγματοποιείται, ακόμη και άνευ αποδοχών. Έτσι γίνεται και με την Παρασκευή και την Δευτέρα 19 και 22 Μαΐου αντίστοιχα, μέρες κατά τις οποίες τα σχολεία είναι κλειστά λόγω εκλογών. Το ίδιο αντιμετωπίζουμε και όταν τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας, ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών του Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η πρακτική τους αυτή μεθοδεύεται για να γλιτώσουν μέρος του επιδόματος μη ληφθείσας αδείας.

Μάλιστα πολλοί συνάδελφοι ακούν ακόμη και από επιθεωρήσεις εργασίας, ότι δεν μπορούν να παρέμβουν αν προβλέπεται στην ατομική τους σύμβαση το να λάβουν άδεια σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει καθώς ένας τέτοιος όρος αντιβαίνει τη γενική εργατική νομοθεσία, εφόσον συνιστά χειροτέρευση των όρων που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ένας τέτοιος όρος είναι λοιπόν άκυρος.

Το σωματείο μας ήρθε σε επαφή με την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αττικής προκειμένου να επιληφθεί του χρόνιου αυτού προβλήματος και της παραβίασης των δικαιωμάτων των συναδέλφων οδηγών και συνοδών σχολείων. Απαιτήσαμε να σταλεί συγκεκριμένη οδηγία προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις ώστε να παρέμβουν σε περίπτωση που δεχτούν καταγγελία από συναδέλφους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους/σες να μην υπογράψουν τις αιτήσεις αδείας που τους δίνονται από τους εργοδότες. Να αντισταθούν σε αυτήν την πρακτική, δεν είναι υποχρεωμένοι από κανένα νόμο να την αποδεχθούν. Να απευθυνθούν άμεσα στο σωματείο τους προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα τον αγώνα μας ενάντια στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση.

 

Για-τις-άδειες-των-οδηγών-και-συνοδών.pdf

Κύλιση προς τα επάνω