3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Καταγγελία – Το κράτος δίνει πράσινο φως για τη “μαύρη” εργασία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση γνωρίζουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μία πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα. Σε αυτή την περίοδο τα ιδιαίτερα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε παίρνουν νέα μορφή. Η τηλεργασία που εφαρμόζεται για την προστασία της υγείας των παιδιών και της δικής μας, ήδη αξιοποιείται για την καταστρατήγηση των συμβάσεων μας.

Τα δεδομένα, με βάση και την τελευταία ΠΝΠ, που προβλέπονται αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι:

 1. Να δηλωθούν στο ΕΡΓΑΝΗ με αναστολή λειτουργίας και οι εργαζόμενοι να υπαχθούν στο έκτακτο επίδομα, χωρίς καμία υποχρέωση να κάνουν μαθήματα.
 2. Να μην υπαχθούν στη ρύθμιση στήριξης, να διατηρήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως και όλοι οι εργαζόμενοι να πληρωθούν από τις συμβάσεις τους.
 3. Να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις ορισμένων εργαζόμενων, που θα υπαχθούν στο επίδομα και να διατηρήσουν τις συμβάσεις άλλων, που θα αμειφθούν κανονικά με τον μισθό τους.

Όμως όλο το τελευταίο διάστημα φτάνουν δεκάδες καταγγελίες στο σωματείο από συναδέλφους. Η κατάσταση επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας και την έγκαιρη επικοινωνία.

Και τι δεν έχουμε ακούσει;!

«Θα κλείσω το φροντιστήριο αλλά μην ανησυχείς, τα μαθήματα που κάνεις διαδικτυακά θα τα πάρεις στο χέρι.»  Δηλαδή να πληρωθούμε με “μαύρα”, όποτε και αν τα μας τα καταβάλλουν.

«Θα βάλω το φροντιστήριο σε αναστολή, τα μαθήματά θα συνεχιστούν κανονικά, αλλά θα πληρωθείς μόνο με το επίδομα των 800 €.» Δηλαδή να δουλεύουμε για την επιχείρηση απλήρωτοι, ενώ αυτοί παίρνουν κανονικά τα δίδακτρα και την αποζημίωση τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στα ιδιωτικά σχολεία, ειδικά με συναδέλφους χωρίς διοριστήριο και πολύ περισσότερο με εργαζόμενους που δεν είναι εκπαιδευτικοί (π.χ. οδηγοί, καθαρίστριες κ.α.). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη καταγγελία για δύο ιδιωτικά σχολεία που απαιτούν από τους εργαζόμενους, που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, να αιτηθούν τα 800€ και να τα δώσουν στην επιχείρηση!

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, για παροχή υλικού διαδικτυακά σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, στα κέντρα μελέτης από τη “σιγή ασυρμάτου” αρχίζουν να βλέπουν φως στην εκμετάλλευση της τηλεργασίας ενώ θα δηλώνουν κλειστά. Ακούμε:

«Να βρούμε μια δικαιολογία για τους γονείς. Να σου στέλνουν τις ασκήσεις με mail, να μη χαθούν τα δίδακτρα.»

Όταν συνάδελφος απόρησε που ένα δηλωμένο κλειστό φροντιστήριο θα συνεχίσει παράνομα τα μαθήματα διαδικτυακά, πήρε την απάντηση:

«Έλα μωρέ, ποιος θα μας ελέγξει;»

Το υπουργείο Παιδείας ευθαρσώς απαντά «Είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν έχουμε λόγο στο τι κάνουν.»

Το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά στα εύλογα ερωτήματα που στείλαμε:

 • Ποιοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν; Τι προβλέπεται για την μερική απασχόληση και τις ωρομίσθιες συμβάσεις;
 • Πώς θα αμείβονται εργαζόμενοι σε πολλαπλές επιχειρήσεις που οι μεν είναι σε λειτουργία και οι δε σε αναστολή;
 • Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι ως προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας; Προβλέπεται για αυτούς αποζημίωση; 

Το υπουργείο Εργασίας σιωπά όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αναβαθμίζει τους τρόπους που μπορούν να αμφισβητηθούν τα δικαιώματά μας, την ώρα που με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όλο και περισσότερο αποσαφηνίζουν τους όρους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με μέτρα στήριξης.

Με τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας και Παιδείας, προωθείται σε μεγάλη κλίμακα η αδήλωτη – “μαύρη” εργασία. Με τα νέα «εργαλεία ευελιξίας» της τελευταίας ΠΝΠ, που πρόσφατα εξήγγειλε ο Γ. Βρούτσης, θα ξεχειλωθούν παραπάνω τα ωράρια εργασίας, θα καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή γενικεύουν το δικαίωμα του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο όσο και όπως βολεύει μέσα στο μήνα, με αμφίβολες κιόλας αποδοχές.

Έτσι προωθείται και στους χώρους δουλειάς η ατομική ευθύνη της συναλλαγής εκτός όρων σύμβασης – εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους- να αποδεχτούν την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Παράλληλα αρνούνται την καθολική ακύρωση των απολύσεων και των μειώσεων των ωρών εργασίας, που έγιναν από αρχές Μαρτίου. Δηλαδή αρνούνται ακόμη και αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας των εργαζομένων και δείχνουν απροκάλυπτα πως μας θεωρούν αναλώσιμους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να σταθούμε με ευθύνη απέναντι στους μαθητές μας, ειδικά της Γ Λυκείου και των προ εξετάσεων ξενόγλωσσων πτυχίων.

Ταυτόχρονα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειές τους, που δεν θα αντέξουν το βάρος των διδάκτρων, όταν και οι ίδιοι έχουν βρεθεί απολυμένοι, μισοπληρωμένοι ή με μοναδικό εισόδημα τα 800 ευρώ.

Αντίθετα είναι απαράδεκτο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με δίδακτρα χιλιάδων ευρώ να απαιτούν από εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, να ζητούν να τους αποδοθεί η αποζημίωση που θα πάρουν από το κράτος, να τους βάζουν απέναντι στους γονείς των παιδιών και να “μαγειρεύουν” συμφωνίες μαύρης εργασίας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο:

 • Να υπερασπιστεί τη σύμβασή του ακόμα και στην εξ αποστάσεως εργασία.
 • Να μη δουλέψει ούτε μία ώρα απλήρωτος. Δεν υποχρεούται να δουλέψει σε επιχείρηση που βρίσκεται σε αναστολή.

Απαιτούμε τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να απαντήσουν άμεσα στα ερωτήματά μας.

 • Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις ΣΣΕ από 1 Μαρτίου.
 • Καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Να βγει εδώ και τώρα διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συνεχίστε τις καταγγελίες.

Οι επιθέσεις που δεχόμαστε έχουν ονοματεπώνυμο. Να εκτεθούν ανοιχτά όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μας τσακίσουν!

Κανένας μόνος του στην πανδημία!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.docx

Κύλιση προς τα επάνω