3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Για την καταβολή του δώρου Πάσχα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δεχόμαστε σχετικά με τα δώρα και το καθεστώς που επικρατεί στα φροντιστήρια για την καταβολή τους. Οι φροντιστές προκειμένου να μεγαλώσουν το κέρδος τους συχνά είναι διατεθειμένοι να καταστρατηγήσουν βασικά και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και να φτάσουν στο σημείο να ζητήσουν τα χρήματα από τα δώρα πίσω. Η καταβολή του δώρου δεν είναι προαιρετική. Καμία σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να αναιρέσει την καταβολή του.

Για το δώρο του Πάσχα προβλέπονται τα εξής:

  • Υποχρεωτική καταβολή του δώρου έως την Μεγάλη Τετάρτη.
  • Καταβολή μισού μισθού ή 15 ημερομισθίων για όσους εργάζονται από 01/01 έως 30/04. Για τον υπολογισμό ωρομισθίων, υπολογίζουμε δύο ημερομίσθια για κάθε 13 ημέρες εργασίας που πραγματοποιήσαμε στη χρονική περίοδο 1/1 έως 30/4 (άρθρο 1, παρ. 5 της 19040/81 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, ΦΕΚ 742.941/86,15931/87 Υπουργείο Εργασίας).

Η μη καταβολή του δώρου του Πάσχα διώκεται ποινικά και τιμωρείται με φυλάκιση έως και 6 μηνών. Σχετικές καταγγελίες από εργαζομένους και σωματεία υποχρεώνουν την επιθεώρηση εργασίας να κινηθεί άμεσα στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς και ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου.

Δεχόμαστε επιπλέον καταγγελίες για εργοδότες που καταχωρούν τις μέρες των διακοπών του Πάσχα ως άδειες προκειμένου να αποφύγουν έτσι την πληρωμή αποζημίωσης αδείας κατά λήξη της σχολικής χρονιάς. Το μοτίβο αυτό είναι ακόμη πιο σύνηθες στις ειδικότητες που δε σχετίζονται άμεσα με τη διδασκαλία (οδηγοί σχολικών λεωφορείων και συνοδοί, γραμματείς, καθαριστές, λογιστές)

Καλούμε κάθε συνάδελφο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του, όπως απορρέουν από τη σύμβαση και να μπλοκάρει τις επιδιώξεις των εργοδοτών να τα παρακάμψουν.

Για οποιαδήποτε απορία, βοήθεια ή καταγγελία απευθυνθείτε στα αναρτημένα τηλέφωνα του σωματείου.

Δώρο-Πάσχα.pdf

Κύλιση προς τα επάνω