ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στις 11 Μάη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης με σκοπό την ανταλλαγή πείρας, τη βελτίωση της συνεργασίας τους και του συντονισμού τους για τον κοινό στόχο της υπογραφής κλαδικής σύμβασης εργασίας. Η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου “ο Βύρων” (Αττική) και συμμετείχαν σε αυτή άλλα 7 πρωτοβάθμια σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα: ο ΣΕΦΚ (Αττική), ο ΣΕΦΙΕ (Θεσσαλονίκη), ο ΣΙΕΛ Αχαΐας, ο ΣΙΕΛ Θεσσαλίας, ο ΣΙΕΛ Θράκης, ο Σύλλογος “Γαλάτεια Καζαντζάκη” (Ηράκλειο) και ο Σύλλογος “Ρόζα Ιμβριώτη” (Ιωάννινα). Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία του προεδρείου της Ομοσπονδίας της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), παρά την πρόσκληση που τους είχε σταλεί αρκετές μέρες νωρίτερα και με δεδομένο ότι τελευταία αντιμετωπίζει πιο ενεργά τις πρωτοβουλίες των σωματείων.
Μέσα από την πλούσια συζήτηση αναδείχθηκε πως τα προβλήματα που βιώνουμε στον κλάδο έχουν ενιαίο χαρακτήρα και εκπορεύονται από την κλιμακούμενη επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης στα εργασιακά μας δικαιώματα, στο ρόλο του Εκπαιδευτικού και στην συνολικότερη ποιότητα της ζωής μας. Κρίθηκε πως η υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης εντείνεται, μέσω της διαρκούς υποχρηματοδότησης, της αυξανόμενης κατηγοριοποίησης των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και της εντατικοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, οδηγώντας έτσι σε πρωτοφανή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η κερδοφορία των Ιδιωτών σε καμία περίπτωση δεν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους Εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια και ούτε θα μπορούσε. Αντιθέτως οδηγεί σε αλόγιστη εντατικοποίηση και σε αύξηση του όγκου δουλειάς και της απλήρωτης εργασίας.
Παρατηρήσαμε πως για την υλοποίηση της πολιτικής της, η Κυβέρνηση μετέρχεται ακόμη και μέσα καταστολής, αποπέμποντας περισσότερους από 2000 εκπαιδευτικούς στα Πειθαρχικά Συμβούλια, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, της εκφοράς αντίπαλης άποψης και της αποχής τους από την Αξιολόγηση. Αντίστοιχα, τα ιδιωτικά σχολεία και οι φροντιστηριακοί όμιλοι εντείνουν την προσπάθεια φίμωσης των εκπαιδευτικών είτε με κανονισμούς, είτε με ωμή τρομοκρατία, απειλές και απολύσεις. Ο στόχος τους είναι κοινός: θέλουν ο εκπαιδευτικός να σωπαίνει και να διδάσκει τη σιωπή στη νέα γενιά.
Όλες οι τοποθετήσεις επιβεβαίωσαν πως στον κλάδο κυριαρχούν τα φαινόμενα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας που συνήθως συνδυάζονται με δώρα και επιδόματα που δεν καταβάλλονται. Η εργασία εντατικοποιείται σε κάθε πόλη και ο επιπλέον φόρτος εργασίας λόγω διαγωνισμάτων, ενημερώσεων και συναντήσεων ουδέποτε πληρώνεται. Τα ωρομίσθια είναι παντού χαμηλά, ενώ ανησυχεί ιδιαίτερα το ζήτημα της επιδότησης ανεργίας, καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού επιδιώκει να αυξήσει τα αναγκαία ένσημα από 125 σε 175. Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας καθίσταται αναγκαία, ώστε να τεθεί ένα ελάχιστο πλαίσιο βασικών προϋποθέσεων που θα σταθεί τροχοπέδη στην ασυδοσία της εργοδοσίας και, ταυτόχρονα, θα αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω διεκδικήσεις με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών. Όλα τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έχουν εγκρίνει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις κοινή πρόταση πάλης για την κλαδική σύμβαση.
Λίγες μέρες αργότερα, σε συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων, κανονίστηκε νέα συνάντηση μεταξύ των πρωτοβάθμιων σωματείων που εδρεύουν στην Αττική και της Ομοσπονδίας, προκειμένου να καταλήξουμε τα επόμενα άμεσα βήματα στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία της σύμβασης και την κατεύθυνσή της και έχοντας δεσμευτεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις για το πλαίσιο πάλης μας, δόθηκαν απλώς μερικές μέρες στα σωματεία να εξετάσουν πιθανές ατέλειες της πρότασης. Καταλήξαμε στα μέσα της εβδομάδας να σταλούν προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις στην εργοδοτική Ομοσπονδία (ΟΕΦΕ).
Συμφωνήθηκε επίσης να απαιτήσουμε συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν το ωράριο, τις υπερωρίες και τις αργίες, καθώς και με το Υπουργείο Εργασίας για το τεράστιο πρόβλημα της πιλοτικής τροποποίησης του επιδόματος ανεργίας, ασάφειες που αφορούν την καταβολή των ενσήμων και φυσικά την υποχρεωτικότητα της σύμβασης.
Προχωράμε δυναμικά! Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας!
Γνωρίζοντας πως όλες οι κατακτήσεις προέκυψαν μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες των εργαζομένων όλοι μαζί θέτουμε ξανά ως στόχο τη μαζικοποίηση του κινήματος στον κλάδο. Να αυξήσουμε τον βαθμό συσπείρωσης των συναδέλφων και να ενισχύσουμε τη δράση μας!