Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Τι είναι ο “Βύρωνας”;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΥΡΩΝΑΣ»

Το σωματείο «ΒΥΡΩΝΑΣ» ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια από καθηγητές ξένων γλωσσών σε Σχολεία και  Φροντιστήρια. Εκείνο τον καιρό που έκαναν την εμφάνιση τους τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία και απασχολούσαν εργαζόμενους, υπήρχε ανάγκη να κατοχυρώσουμε βασικά δικαιώματα, όπως κατώτερο μισθό και ωρομίσθιο, καθώς και θεσμικούς όρους απασχόλησης. Ήταν επιτακτική η ανάγκη η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης  Εργασίας.

Μέσα από τη μαζικοποίηση του σωματείου καθώς και την αγωνιστικότητα που πάντα το διέκρινε πέτυχαν οι εργαζόμενοι την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) μέσω της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. τότε (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) στην οποία έγινε σχεδόν από την αρχή μέλος. Έκτοτε υπέγραφε σχεδόν κάθε χρόνο Σ.Σ.Ε. Πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το σωματείο συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.), που θέτει αιτήματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το 2006 το σωματείο μας εντάχθηκε με απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης του στη δύναμη του  Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Οι δύο γραμμές  στο συνδικαλιστικό κίνημα είχαν έτσι κι αλλιώς γίνει απόλυτα ορατές. Από τη μία η γραμμή που έχει χαράξει εδώ και χρόνια η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ΟΙΕΛΕ, δηλαδή ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ). Μέσα από την υποταγή στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εργοδοσίας βάζει πλάτη στην υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Μέτρα όπως η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας μέσω της ωρομίσθιας, των προγραμμάτων stage, η ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης γενικότερα, οι αλλαγές στην ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση (που στήριξαν σε πολιτικό επίπεδο και ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ και πλέον και ο ΛΑΟΣ).

Από την άλλη μεριά η ταξική γραμμή που χάραξε το ΠΑΜΕ, που βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και προσπαθεί  να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους έτσι ώστε να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, την προστασία των ανέργων, την θέσπιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, την αναγνώριση της εργασίας ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας.

Όλα τα χρόνια βρισκόταν πάντοτε νικηφόρα στο πλευρό των εργαζομένων στην διεκδίκηση της καταβολής δεδουλευμένων, την ανάκληση απολύσεων, την καταβολή δώρων, την απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία. Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο σωματείο μας έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για υπογραφή και τήρηση κλαδικών Σ.Σ.Ε. στον κλάδο, συμβάσεων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το 2007 αποφασίστηκε σε  Γενική Συνέλευση η αλλαγή του καταστατικού και η μετατροπή του σωματείου από σωματείο καθηγητών ξένων γλωσσών σε σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε καλέσει τη συγκεκριμένη συνέλευση για απόφαση αλλαγής του καταστατικού γιατί πλέον το κεφάλαιο μαζί με τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (EUROPALSO – Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων & Ιδιωτικών Σχολείων – ΟΙΕΛΕ) είχαν μεθοδεύσει και περάσει σε ολομέτωπη επίθεση κατά της εργαζομένων, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας. Η απάντηση στην επίθεση που σήμερα εντείνεται ώσπου να καταργηθούν και όσα δικαιώματα έχουν απομείνει πρέπει να είναι ενιαία και μέσα από σωματεία που να ενώνουν όλους τους εργαζόμενους κατά κλάδο. Αυτή η ανάγκη δεν προκύπτει επειδή έτσι το βλέπει το ΠΑΜΕ, αλλά γιατί οι ίδιες οι εξελίξεις δημιουργούν την αναγκαιότητα αυτή.  Αυτό αποδεικνύεται και από την προδοτική στάση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που όλα τα χρόνια έβαζε κριτήριο διαπραγμάτευσης  τις ανάγκες της εργοδοσίας και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Γι` αυτό το λόγο ήταν η πρώτη (!!) ομοσπονδία που υπέγραψε το 2008 Σ.Σ.Ε. για τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια  με μηδενική αύξηση επ` αορίστου με τη δικαιολογία ότι….έρχεται κρίση! ! ! Πράγμα το οποίο στη συνέχεια έπραξε και το σωματείο εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών (ΣΕΦΚ) το 2010, κατά το παράδειγμα της ΓΣΕΕ, με τη δικαιολογία πως προκειμένου να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς Σ.Σ.Ε. -που ούτως ή άλλως δεν αγωνίζεται να εφαρμοστεί  στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης- θεώρησε καλύτερο να δεχτεί τη μηδενική αύξηση! Οι δυνάμεις αυτές κινούνται στη γραμμή της προδοτικής ΓΣΕΕ που ξεπουλάει τα εργατικά δικαιώματα. Με τις πράξεις τους οι δυνάμεις αυτές βάζουν τον εαυτό τους απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες μας, γίνονται εχθροί μας!

Ο «ΒΥΡΩΝΑΣ», που έχει πλέον μέλη εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, παλεύει να ενοποιήσει όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διεκδικεί μόνιμη και σταθερή εργασία, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι με μισθούς πείνας. Παλεύουμε για πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στόχος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο σωματείο είναι οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία που έχει γίνει κανόνας στους χώρους δουλειάς, να αγωνιστούν ενάντια σε όσους τους καταληστεύουν, να καταργήσουν τις δυνάμεις που ευθύνονται με τις αποφάσεις και τη στάση τους για τις ολοένα και χειρότερες συνθήκες που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα. 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,

Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ σε οποιονδήποτε χώρο εργάζεστε, φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικό σχολείο ή Ι.Ε.Κ., να γίνετε μέλη του σωματείου «ΒΥΡΩΝΑΣ» για να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ –ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

  • Νέα γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ( Σ.Σ.Ε. ) σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αυξἠσεις στους μισθούς.
  • ΟΧΙ στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο καρμανιόλα που στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 70 μέσα στην τάξη, που κόβει ένα τεράστιο κομμάτι από παροχές στην υγειονομική περίθαλψη και μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας. Να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να το φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Όχι στο νόμο λαιμητόμο. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Όχι στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία. Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 10 μαθητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και πάνω από 25 μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία. Αρνούμαστε την αύξηση του ωραρίου.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων ΤΩΡΑ! Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους κι προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας στα 600€.
  • Όχι στους πλειστηριασμούς! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία.
  • Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Κατοχύρωση των αργιών και διασφάλιση του ρεπό του Σαββατοκύριακου.