3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Κατόπιν εορτής η διευθέτηση υπολογισμού ενσήμων από το Υπουργείο Εργασίας

Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 28 Ιούνη ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Εργασίας δελτίο σχετικά με τη βλαπτική μεταβολή στον υπολογισμό ενσήμων για τον κλάδο μας (https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41202).

Συγκεκριμένα, με αυτό το έγγραφο αποσαφηνίζεται ότι όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο (21 ώρες ανά βδομάδα) λαμβάνουν 25 ένσημα το μήνα, σύμφωνα με το ν.4472/2017, ενώ για τις περιπτώσεις μειωμένου ωραρίου (μερική απασχόληση) διατηρείται η πρακτική του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προβλέπει το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 11,06 €. Με άλλα λόγια, διευκρινίζεται ότι για όσους δεν έχουν πλήρες ωράριο δεν ισχύει η απλή αναλογία των εργάσιμων ωρών προς τον αριθμό των ενσήμων, καθώς  ο αριθμός τους στη συγκεκριμένη περίπτωση καθορίζεται από την κατανομή τους στις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας όπως ίσχυε ως τώρα.

Προφανώς η σχετική διορθωτική παρέμβαση δεν προέκυψε από μόνη της, ούτε ήταν μέλημα του Υπουργείου. Ήταν αποτέλεσμα της έγκαιρης ανάληψης δράσης του κινήματος και της πίεσης μέσω των σωματείων του.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής  “Βύρων”, επανειλημμένα είχε θέσει εδώ και έξι μήνες το θέμα στο Υπ. Παιδείας, το Υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, δια ζώσης, τηλεφωνικά και με έγγραφη ερώτηση.

Την ώρα που πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη απολυθεί για καλοκαίρι, η δραματική καθυστέρηση της διευθέτησης αυτού του κρίσιμου θέματος αφήνει έκθετη την κυβέρνηση. Επιπλέον η δήθεν ευαισθησία και ανταπόκριση προς τις διαμαρτυρίες ενός και μόνο σωματείου, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να νοηθεί.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Συμμετέχουμε μαζικά στην Πανελλαδική Σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου μας για τη διεκδίκηση ΣΣΕ. 

Ραντεβού στις 8 Ιούλη στο ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48,  στις 9 π.μ.

Κύλιση προς τα επάνω