3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

11 Ιανουαρίου βγαίνουμε στο δρόμο με τη νεολαία

 

Ο Σύλλογός μας καταδικάζει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση. Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών και των μαθητών μας.

 

Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη

κάθε οικογένειας

            Ως εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα γνωρίζουμε πολύ καλά τις θυσίες που κάνουν οι λαϊκές οικογένειες για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, η υποχρηματοδότηση, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, η καθιέρωση των εξετάσεων PISA στην ΣΤ΄ Δημοτικού, ο ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, ο περαιτέρω ανταγωνιστικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, οι άδικοι «κόφτες» εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσφέρουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις απαιτήσεις και να περάσουν σε μια πανεπιστημιακή σχολή. Τώρα η αδικία ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αφού περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης θα καθορίζουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Είναι προκλητικά άδικο να «κλείνουν οι πόρτες» των πανεπιστημίων για όσους συγκεντρώνουν 9.000 μόρια, αλλά να «ανοίγουν» για όσους έχουν να πληρώσουν 19.000 ευρώ!

 

Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων

       Τη στιγμή που ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, το 1/3 των πτυχιούχων ετερο-απασχολούνται και το 1/4 είναι άνεργοι, οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αποτελέσουν μια νέα κατηγορία εργαζομένων στο ίδιο επάγγελμα, ευέλικτη, αναλώσιμη, με αμφίβολα εργασιακά δικαιώματα, που θα γίνει βορά στις αδηφάγες ορέξεις της εργοδοσίας να βρίσκει τον «κατάλληλο» εργαζόμενο σε «συμφέρουσα τιμή».

 

Μας «απελευθερώνουν» από δικαιώματα

          Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος (διόδια στους αυτοκινητόδρομους, πανάκριβες και επισφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές, υψηλά τιμολόγια στους λογαριασμούς ρεύματος, υπέρογκες δαπάνες για την ιδιωτική υγεία …), έτσι και το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος. Τα προγράμματα σπουδών και η έρευνα θα είναι προσανατολισμένα σε κερδοσκοπικά κριτήρια, ενώ θα απαξιωθούν τελείως και οι τελευταίες παροχές προς τους φοιτητές που έχουν απομείνει.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι οι ιδιοκτήτες κολλεγίων από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

 

Ως εκπαιδευτικοί διεκδικούμε για τους μαθητές μας και τα παιδιά μας υψηλό επίπεδο σπουδών που θα παρέχεται μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

 

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο

για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Διεκδικούμε:

– Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών -μη κρατικών πανεπιστημίων!

-Καμία σκέψη για αναθεώρηση ή παράκαμψη του άρθρου 16!

-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

– Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

 

Συστρατευόμαστε με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Μαθητών, τους Εκπαιδευτικούς στα Δημόσια Σχολεία και τα Πανεπιστήμια, τους Συλλόγους Γονέων.

 

Θα είμαστε στα Φοιτητικά – Μαθητικά Συλλαλητήρια την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.pdf

Κύλιση προς τα επάνω